Zo kun je geld besparen!

Al van jongs af aan heb ik zelf moeten leren met geld om te gaan. Dat ging natuurlijk niet altijd van een leien dakje, maar door de jaren heen heb ik gelukkig geleerd hoe ik verstandig met mijn geld kan omgaan. Ik deel mijn tips graag met jullie!

 

Maak een overzicht

Een goed begin is het halve werk, maak dus een overzicht (begroting) van al je inkomsten en uitgaven. Aan de hand hiervan kun je zien waar het misgaat of waar je nog eventueel op kunt letten.

Het kan zijn dat je de ene maand meer inkomsten hebt dan de ander maand, neem hier het gemiddelde van om het voor jezelf makkelijker te maken. Je kunt je overzicht in een word document opslaan of via een site als Nibud bijhouden.

 

Uit de min! 

Soms schrik ik er wel eens van dat mensen van mijn leeftijd al schulden hebben. Het welbekende slogan ‘Geld lenen kost geld!’ lijkt dus niet bij iedereen aan te slaan. Mocht je een groot gat in je hand hebben, zorg er dan voor dat je niet rood kunt staan. Geld dat er niet is, kun je tenslotte niet uitgeven.

 

Wat is je doel? 

Het kan zijn dat je geld wilt besparen omdat je een bepaald doel voor ogen hebt. Je wilt voor je uitzet, kleding of studie sparen. Sta je rood? Dan raad ik je aan om een plusteken als voorlopig doel voor ogen te houden. Houd bij elke uitgave in je achterhoofd dat dit bepaald hoe snel jij de doel kunt bereiken. Hoe minder jij nu uitgeeft, hoe meer je uiteindelijk hebt.

 

Belasting

Het grootste nadeel van volwassen zijn; Belasting betalen. Argghh! Het hoort er nu eenmaal bij en we kunnen er niet omheen. Persoonlijk mag ik in mijn handjes klappen als ik een brief ontvang waarin staat dat ik geld terug krijg. Wat ik daarmee doe? Hop, direct op een aparte rekening. Mocht ik weer een aanslag krijgen, dan kan ik het direct daarvan betalen. Het kan zijn dat je het geld moet gebruiken om je vast lasten te kunnen betalen, maar houd er dan rekening mee dat je eventuele veranderingen in je inkomsten direct doorgeeft bij de belastingdienst, dit bespaart een hoop ellende. Kom je er zelf niet uit? Ga dan even langs bij het belastingkantoor of raadpleeg een onafhankelijke belastingadviseur. Dat laatste is een kleine investering, maar kan je uiteindelijk ook veel besparen.

 

Boodschappen

Boodschappen doen is mijn grootste valkuil. Ik ben zo iemand die met flinke trek naar de supermarkt vertrekt en vervolgens met een shitload aan booschappen weer thuis komt. Mijn eerste tip: Ga dus niet met een lege maag richting de supermarkt! Maak thuis een booschappenlijstje die je ook daadwerkelijk inhoudt, dit voorkomt een boel overbodige uitgaves.  Ditzelfde geldt voor het aantal keren dat je wekelijks de supermarkt bezoekt. Hoe vaker je gaat, hoe meer je uitgeeft. Het makkelijkste is om maximaal één keer per week alles in te slaan, en tussendoor niet meer te gaan. Doe het met de producten die je hebt gehaald.

Ik heb op mijn telefoon een hele handige app; Superdeals. Aan de hand hiervan kan ik alle aanbiedingen in de supermarkt bekijken! Dit bepaalt voor mij vaak naar welke supermarkt ik ga. Als je écht veel wilt besparen op booschappen, dan raad ik je aan om naar de markt te gaan. Groente en fruit is hier stuk goedkoper, de Lidl en Aldi is er niets bij. Ik reken voor een volle boschappentas nog geen EUR. 20 af!

 

Uitjes

Ik houd van gezelligheid. Een etentje hier, een drankje daar. En vervolgens kom ik er na een maand achter dat er een boel geld ‘verdwenen’ is. Oeps. Ook daar ben ik even flink op op teruggekomen. Het is niet altijd nodig om met je vrienden de deur uit gaan, probeer het thuis eens gezellig te maken! Een hapje en drankje haal je goedkoop in de supermarkt, en doet heus niets af aan de sfeer.

Mocht je er echt op uit willen gaan, houd dan hierbij ook de aanbiedingen in de gaten. Er zijn genoeg websites te vinden met kortingscodes. Vakantieveilingen vind ik zelf een aanrader en heeft mij al vaak een leuk dagje uit bezorgd.

 

Ebay/Marktplaats

Heb je thuis veel spullen liggen die je niet meer gebruikt? Neem dan eens een kijkje op Ebay of Marktplaats. Op deze twee grote website kun je al je nieuwe en tweedehands spulletjes kwijt. Tip: Maak mooie en duidelijke foto’s van alles wat je wilt verkopen, gegarandeerd succes! Ook kun je ervoor kiezen om zelf je aankopen via Marktplaats of Ebay, behalve tweedehands zijn er ook genoeg nieuwe spullen te koop voor (meestal) een lagere prijs.

 

Sparen, sparen, sparen! 

En wat doe je nu uiteindelijk met het geld dat je hebt bespaard? Je kunt ervoor kiezen om ein-de-lijk die prachtige designerbag te kopen, of die langverwachte vakantie te boeken. Geld moet tenslotte ook rollen. Maar onthoudt: Een verstandige meid is op haar toekomst voorbereid. Save your money!

 

Wat zijn jouw tips om geld te besparen? En wat doe jij met het geld dat je overhoud, sparen of uitgeven?

Leave a Reply