Wat is gezondheid?

Nederlanders vinden gezondheid het hoogste goed. Dat blijkt uit onderzoeken. Gezondheid komt op de eerste plaats. Doe je vergelijkbaar onderzoek in Bangladesh, dan blijkt het pas op de vierde plaats te komen. Daar staat voedsel op de eerste plaats en daarna veiligheid en onderdak. Misschien gaan mensen zich pas zorgen maken over hun gezondheid als eerst die andere behoeften geregeld zijn.

Maar wat is gezondheid eigenlijk? Veel mensen zien gezondheid als de afwezigheid van ziekte. Maar dat is het ook niet, want het maakt van gezondheid iets dat het tegengestelde is van iets anders. Niet iets dat op zichzelf staat. Er is wel degelijk een definitie voor gezondheid te bedenken. Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn. Zo wordt het door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) omschreven. Dat is nog al wat, want hier lopen begrippen als welzijn, geluk en gezondheid door elkaar heen.

Is zo�n staat van gezondheid eigenlijk wel mogelijk? En kan dat op elke leeftijd? Tenslotte moeten kinderen door kinderziekten heen om volwassen te worden. Ook zijn allerlei mankementen moeilijk buiten de deur te houden als je je in de echte wereld begeeft. Je zult wel eens een blauwtje lopen, een sportblessure krijgen, iemand die je dierbaar is verliezen en een ontsteking krijgen. Betekent het dat je dan in ineens ongezond bent? Of is het juist een teken van gezondheid dat je het verwerkt, je lichaam zich verdedigt? Trouwens wanneer je ouder wordt beginnen de kwalen vanzelf. Dat hoort er nu eenmaal bij.

Misschien is gezondheid zoals het door de WHO wordt beschreven wel vooral een ideaal. Iets waarnaar je moet streven, maar dat lang niet altijd echt te realiseren valt, zeker niet 24 uur per dag. Dan moet je het zien als een oriëntatiepunt waar je je op richt.

Het lijkt erop of er ook nog iets anders een rol speelt, dat te vaak onvoldoende aan bod komt. Wat vind je er nu zelf van? Hoe ervaar je zelf je gezondheid? En wat wil jij met je leven? Wat zijn jouw ori�ntatiepunten? Je kunt gehandicapt zijn, maar toch wel degelijk gezond. Je kunt alles in het leven hebben, maar toch altijd het gevoel hebben dat er iets aan ontbreekt.

Het leidt tot de conclusie: wat er ook op lichamelijk, geestelijk of maatschappelijk terrein met gebeurt, je bepaalt altijd zelf of je gezond bent. Laat je niets aanpraten door anderen, die er baat bij hebben dat jij denkt dat je ziek of gezond bent. Maar dan moet je wel goed geïnformeerd zijn. Analfabeten kun je vaak bedriegen omdat ze de informatie, de gebruiksaanwijzing, de kleine lettertjes in het contract, de bijsluiter niet kunnen lezen. Zorg dat je geen gezondheidsanalfabeet bent. Zorg dat je geïnformeerd bent. Zorg dat je zelf mee bepaalt wat er moet gebeuren om je gezondheid te verbeteren.

Leave a Reply