Waarschuw ouders met jonge kinderen voor deze vreselijke filmpjes op Youtube!

Liselotte heeft een zoontje van 4 jaar. Midden in de nacht werd hij wakker. Totaal in paniek. “Ik ben direct naar hem toegegaan en hij mompelde over mannen die hem kwamen halen en hem zouden prikken. Met geen mogelijkheid kreeg ik hem gesust en uiteindelijk heb ik  hem maar bij mij laten slapen. De volgende ochtend, toen hij Youtube zat te kijken, viel alles op zijn plaats…”

Zo ging het ook bij Rob en Annemieke, met hun dochter van 3 jaar. “Ze mag onder het koken naar Youtube kijken, met de tablet. Ineens begon ze te huilen en was ze ontroostbaar. Ze snikte over een varken dat uit de grond kwam zetten en andere varkens op at. We hadden geen idee waar het over ging, tot mijn man ’s avonds de laatste Youtube-video’s onder ogen kreeg…”

Steeds meer ouders met jonge kinderen maken melding van walgelijke filmpjes die op het internet circuleren.

 

Verraderlijke filmpjes

Het venijn van deze filmpjes zit hem in de staart, want wie in de keuken staat te koken heeft geen idee van wat zijn kind te zien krijg. Achter het fornuis heb je het te doen met de geluiden. En zolang je af en toe een tevreden geknor van een varken hoort en de bekende muziekjes van Peppa Pig zich afspelen, verwacht je dat alles goed is.

Maar onder die muziekjes gaan heel andere filmpjes verborgen. De makers lijken hier bewust mee bezig gegaan te zijn. Want terwijl voor ouders het idee wordt gewekt dat de kinderen lekker Youtube zitten te kijken, krijgen de kleintjes de meest verschrikkelijke zaken te zien.

 

Schokkende inhoud

Peppa Pig staat erom bekend,  maar intussen zijn veel meer kinderfilmpjes “besmet” door andere versies. Er zijn dan soms gewoon figuren in gestopt die niets met het verhaal te maken hebben, zoals zombies, Spider Man en killerclowns. Maar ook is er de moeite genomen om de figuurtjes van Peppa Pig na te bootsen en zitten kinderen naar een groepsverkrachting te kijken, waarin een varkentje keer op keer misbruikt wordt.

Van verkrachtingen tot het gebruik van drugs en van enge figuren – zoals zombies, killer clowns en vampiers – tot injectienaalden en verhalen waarbij kinderen bij hun ouders worden weggehaald of waarbij de ouders worden doodgestoken.

Het is een schokkende inhoud en de meeste kinderen verwerken die ’s nachts. Daardoor liggen ze ’s nachts huilend wakker en raken ze getraumatiseerd.

 

Geen filter

Je zou denken dat een filter van Youtube dit soort filmpjes moet tegenhouden, maar dat gebeurt niet. De makers zijn vindingrijk en verzinnen steeds manieren om aan de filters te ontkomen. Daarbij zijn sommige tekenfilms zo goed nagemaakt dat ze wel echt zouden kunnen zijn.

Daarbij kun je filteren wat je wilt, de toestroom van nieuwe filmpjes is gigantisch. Daar valt niet tegenop te werken.

 

Wat wel te doen?

Je wil als ouder natuurlijk voorkomen dat je kind zulke kwalijke filmpjes onder ogen krijgt. Maar wat moet je dan doen? Stoppen met Youtube-kijken is een goede oplossing, maar wel erg rigoureus. En eerlijk gezegd staan er veel leerzame filmpjes op Youtube, die kinderen al op jonge leeftijd in aanraking laten komen met kleuren, Engelse liedjes en wat al niet meer.

De beste oplossing is om een speciaal kanaal aan te maken. Dan kun je filmpjes uitzoeken die je kind mag zien en weet je ook zeker dat het daar niet vanaf kan wijken. Op die manier kan een kind niet op eigen houtje meer gaan ontdekken (waarmee je het wel weer beperkt in de vrijheid van Youtube), maar voorkom je heel veel leed.

En wanneer je dan wel wil dat je kind alles op Youtube mag kijken, is het altijd raadzaam om er naast te gaan zitten.

 

Waarschuwing voor ouders

Help mee om zoveel ouders te bereiken door dit bericht op sociale media te delen. Elk kind dat deze ellende niet te zien hoeft te krijgen is er immers weer een.

Leave a Reply