Waarom nadenken over je uitvaart eigenlijk wel zo fijn is

Het is een cliché, maar je denkt er niet graag aan: je begrafenis. En toch is het wel fijn om het één keer allemaal goed te overdenken. Of wil jij je nabestaanden met een hoop kosten en gedoe opzadelen?

Het overlijden van een dierbare is al moeilijk genoeg. Helemaal wanneer je dan ook de financiële ellende én het geregel op je dak krijgt. Je wil de herinneringen aan een overleden persoon koesteren. Een goede begrafenisverzekering kan je dan ook veel zorgen uit handen nemen.

 

Wat doet een begrafenisverzekering?

De kosten van een gemiddelde begrafenis lopen vanaf € 5.000 rap op. Het gaat immers niet alleen om de kist of de crematie, maar om tal van bijkomstigheden: kaartjes, een begrafenisondernemer, het afhuren van een ruimte, cake en koffie serveren, een mooi rouwboeket, een auto om de kist in te vervoeren en het plaatsen van een rouwadvertentie in de plaatselijke of landelijke nieuwsbladen.

Een begrafenisverzekering doet wat elke verzekering doet: het dekt de kosten.

Wie een begrafenisverzekering afsluit hoeft dus niet diep in de buidel te tasten wanneer de emoties hoog oplopen.

 

Hoe werkt het?

Wanneer de verzekerde overlijdt, zijn er doorgaans twee denkbare scenario’s met het oog op de begrafenisverzekering:

  1. De uitvaartverzekeraar keert een bepaald geldbedrag uit. Dit bedrag is in de meeste gevallen toereikend om een prima begrafenis te kunnen bekostigen. Er is gedacht aan een kist, dienst, eventuele urn, begrafenisondernemer en de kosten voor het printen en versturen van kaartjes. Vaak is ook een rouwadvertentie inbegrepen.
  2. De verzekeraar neemt je alle zorg uit handen. Je maakt dan gebruik van diensten die door de verzekeraar bekostigd worden, van de begrafenisondernemer tot de rouwkaarten.

De keuze maakt de verzekerde natuurlijk zelf. Het is goed om hierover na te denken.

 

Uitkering

De uitkering van een begrafenisverzekering is in de meeste gevallen vrij snel. Zeker wanneer je de diensten van de verzekeraar afneemt (en dus een begrafenisondernemer toegewezen krijgt) hoef je niet in te zitten over het kunnen bekostigen van de uitvaart.

Het voordeel is dat de nabestaanden zich in deze laatste dagen kunnen richten op het afscheid en elkaar.

 

Vergelijken

Wie van plan is een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering af te sluiten, doet er goed aan om deze van tevoren te vergelijken. Doorgaans geldt dat een aantal factoren belangrijk is voor de hoogte van de maandelijkse premie, zoals:

  • De gezondheid van de verzekerde;
  • De leeftijd van de verzekerde;
  • De arbeidsomstandigheden van de verzekerde (om het risico op vroegtijdig overlijden in te schalen).

Het vergelijken van verzekeringen kan helpen om maandelijks en zo jaarlijks veel geld te besparen. Lees wel altijd goed de voorwaarden door.

 

Conclusie

Niet leuk, maar wel erg prettig voor de nabestaanden als je in ieder geval één keer in je leven goed nadenkt over de mogelijkheden om je begrafenis te financieren. Wie zijn of haar zaken eenmaal goed geregeld heeft, hoeft er verder niet meer naar om te kijken.