Waarom Hanoi de leukste stad van Vietnam is!

Save the best for last, want Hanoi is onze laatste bestemming in Vietnam. Het lokale sfeertje is hier op zijn best. Het straatbeeld wordt gekleurd door rondrijdende scooters, drukke handel en een overload aan heerlijke eettentjes.

Hanoi is echt dé foodstad van Vietnam. Nergens anders vind je zoveel heerlijks om te eten als hier. Het is letterlijk één groot eetfestijn. Wist je trouwens dat de wereldbekende Vietnamese Pho (soep) oorspronkelijk uit Hanoi komt? Als je in Hanoi bent moet je dus sowieso een keertje Pho eten. Pho Bo (rundvlees) en Pho Ga (kip) zijn toch wel de ultieme toppertjes. Eigenlijk kunnen we wel een heel artikel toewijden aan Hanoi’s heerlijke streetfood. Maar natuurlijk hebben we niet alleen maar gegeten.

Een beetje moe van alle activiteiten in Ha Long Bay en Sapa, besloten we om in Hanoi wat rustiger aan te doen. We kunnen wel telkens alle tempels afgaan, maar om eerlijk te zijn begint alles op elkaar te lijken na een half jaar reizen door Azië. Het magische gaat er een beetje van af. Hoe verwend is dat dan!? Maar gelukkig hebben we niet helemaal stilgezeten.

 

Op bezoek bij Uncle Ho

We waren erg benieuwd naar het mausoleum van Ho Chi Minh, ook wel uncle Ho genoemd. Hij is dé held van Vietnam, die Noord en Zuid Vietnam heeft herenigd, dus een bezoekje aan hem kan dan ook niet ontbreken. Vietnam is een communistisch land, maar dat merk je nergens zo goed als bij het mausoleum van Ho Chi Minh. Dat wilden we natuurlijk met eigen ogen zien.

En yes, niets is minder waar. Bij het mausoleum is er een overload aan bewaking en alles is strak geregeld en georganiseerd. De sfeer voelde zelfs een beetje koud en bedrukt aan. Aan het begin van de entree staat een kantoortje waar je je tassen afgeeft. Alleen waardevolle spullen mogen mee, maar dan wel in een apart tasje. Vervolgens sluit je je aan bij de rest van de menigte en loop je in een uitgestippelde route door het complex. Iedereen loopt netjes achter elkaar en niemand wijkt af van het pad. Om dit te controleren staan er bewakers door het hele complex die stokstijf hun wacht houden.

Aangekomen bij de rustplaats van uncle Ho, moet je eerst je camera’s afgeven voordat je naar binnen mag. Eenmaal binnen kom je in de zwaarbewaakte kamer van Ho Chi Minh. En daar ligt hij dan, de held van Vietnam, beschermd door 12 soldaten. Heel naar eigenlijk, want hij ligt tentoongesteld aan de hele wereld, terwijl hij zelf liever gecremeerd wilde worden. In alle stilte, loopt iedereen rustig langs de kist. Stilstaan is niet toegestaan en doe je dit toch, dan word je daarop aangewezen. Natuurlijk is het logisch dat je niet schreeuwt of rent op iemands rustplaats, maar hier was het eerder een plicht dan goed fatsoen. Eenmaal het gebouw weer verlaten, mag je je spullen ophalen en volg je de menigte naar het Presidential Palace. Hier kun je zien waar Ho Chi Minh heeft gewoond en geregeerd. Je ziet de inrichting van zijn huis en zijn autocollectie. Eerlijk is eerlijk, Ome Ho had wel gevoel voor architectuur en stijl. Al met al was het mausoleum een hele aparte ervaring. Het strenge communisme is in dit stukje van Vietnam in ieder geval nog zichtbaar aanwezig.

Hoeveel kost het? De entree voor het gehele complex kost 40.000 VND (Vietnamese Dong) per persoon.

Hoe kom je er? Je komt het beste bij het mausoleum met een tuktuk of taxi. De adresgegevens zijn: Hùng Vương, Điện Biên, Ba Đình, Hà Nội, Vietnam

Openingstijden: Maandag en vrijdag is het mausoleum gesloten. De overige dagen is het mausoleum geopend van 08:00 tot 11:00 uur.

Old Quarter

Boek je accomodaties in de old quarter van Hanoi. Dit is naar onze mening de leukste en gezelligste plek om te verblijven en om echt onder de locals te zijn. Grappig om te weten is dat de straten zijn ingericht naar het soort product dat wordt verkocht en de straten hier ook naar worden vernoemd. Lekker gemakkelijk en gebruiksvriendelijk voor klanten, moet de regering hebben gedacht. Zo heb je bijvoorbeeld koffiestraat, schoenenstraat, ijzerstraat, zilverstraat en zelfs toetjesstraat. Driemaal raden waar wij elke dag te vinden waren;). De concurrentie is door deze indeling moordend, maar daarom is de overheid begonnen om de bedrijven langzamerhand iets meer over de stad te verspreiden.

Hoan Kiem meer

Midden in het hart van Hanoi ligt het grote Hoan Kiem meer, waar een heel ontspannen sfeertje hangt. Rondom dit meer komen dan ook veel mensen om even te relaxen of om iets te verkopen. In de vroege ochtend komen er veel ouderen voor hun ochtendgymastiek en in de avond komen ze om een potje te schaken. Op een mooie, heldere dag komen zelfs tientallen koppeltjes om foto’s te maken voor hun big day. Het Hoan Kiem meer is een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de drukte van de Old Quarter. Neem iets te eten mee, ga zitten op een bankje en geniet van je uitzicht.

Wil je cultureel doen, dan kun je ook de Ngoc Son tempel bezoeken, dat bij het Hoan Kiem meer ligt. In het midden van het meer ligt overigens ook een kleine pagode waar je op uitkijkt.

Tip! Mocht je vliegen naar Hanoi, maak dan gebruik van de shuttle service van Vietnam Airlines of Vietjet. Elk uur vertrekt er vanaf het vliegveld een shuttlebus naar het centrum. Het duurt ongeveer 45 minuten en kost maar 40.000 VND per persoon. Wil je juist vanaf de old quarter naar het vliegveld? Vanaf het hoofdkantoor van Vietnam Airlines (in de buurt van het Hoan Kiem meer) vertrekken ook shuttlebusjes ieder uur voor dezelfde prijs.

Hanoi is onze favoriete stad in Vietnam, want het heeft eigenlijk alles. Wat is jouw favoriete stad van Vietnam en waarom?

Leave a Reply