Top 2000 stemweek

Het is zo ver hoor! Er kan weer gestemd worden op de top 2000. Dit doe ik al een aantal jaar trouw en natuurlijk ook dit jaar weer.

Wat ik wel een grappig feitje vind, is dat toen de top 2000 voor het eerst werd samengesteld in 1999, je via een brief of door te bellen je stemmen door kon geven. Toen was alles natuurlijk nog niet zo gedigitaliseerd als nu. Als je tijdens de Stemfinaledag belde, was er een kans dat je BN’ers als Willeke Alberti of Xander de Buisonjé aan de telefoon zou krijgen. Dat is toch humor!

Als je mijn lijst ziet, zijn het vooral veel ‘gouwe ouwe’ uit de jaren ’70, ’80 en ’90 die ik heel fijn vind om te luisteren, maar die volgens mij ook wel goed in de top 2000 passen.

♫ CLAUDIA DE BREIJ – MAG IK DAN BIJ JOU
Ik weet nog heel goed dat ik dit nummer voor het eerst hoorde toen een vriendinnetje van me ‘m zong. Zo nieuwsgierig als ik was, vroeg ik meteen hoe het nummer heette en heb ik ‘m daarna héél vaak gedraaid. Meestal als ik een nummer dan vaak draai, ben ik ‘m daarna weer een tijdje zat. Tot ik ‘m afgelopen jaar in de Passion voorbij hoorde komen. Al moet ik zeggen dat ik de originele versie van Claudia echt wel het mooist vind. (youtube)

♫ PHIL COLLINS – YOU CAN’T HURRY LOVE
Ik vind Phil Collins geweldig. That’s for sure. ‘Look trough my eyes’ en ‘Against all odds’ heb ik jarenlang plat gedraaid, maar eigenlijk kwam ik er een paar maanden geleden pas achter dat ook Phil Collins ‘You can’t hurry love’ heeft gecoverd… whut! Op de één of andere manier was dat kwartje nog niet helemaal gevallen, haha. Het origineel is namelijk van The Supremes, maar ik vind zijn versie zoveel leuker. Ik word heel vrolijk van dit nummer! (youtube)

♫ BLØF – DANSEN AAN ZEE
Bij dit nummer hoef je alleen al de titel te zeggen en ik kan uit volle borst met heel veel gevoel het hele nummer meeblêren (mooi zal het niet zijn, daar waarschuw ik je ook maar vast voor). Ik heb een Blof-periode gehad waarbij al hun cd’s op repeat stonden en als ik dan een favoriete uit moet kiezen, is dat zeker weten deze wel. (youtube)

♫ THE BEATLES – LET IT BE
Ik heb hele mooie herinneringen aan ‘Let it be’. Ik zat, toen ik klein was, op het kinderkoor bij de kerk en de bandleden zongen daar vaak dit nummer. Het liet me altijd weer glimlachen. Het grappige was, dat ik toen de songtekst totaal niet kon verstaan en nu ik dat al een tijdje wel kan, besef ik me alsmaar meer hoe mooi dit nummer (en vooral de boodschap erachter) is. (youtube)

♫ ACDA EN DE MUNNIK – HET REGENT ZONNESTRALEN
Deze komt ook elk jaar weer terug in mijn top 2000 lijstje. Het gave aan dit nummer vind ik dat het eigenlijk een zingend verhaal is, over Herman en over je dromen waarmaken. (youtube)

♫ BON JOVI – LIVING ON A PRAYER
Dit nummer viel me voor het eerst op toen we een paar jaar geleden in Amerika waren. Hij kwam voorbij op de radio en ik probeer dan altijd een zinnetje uit een liedje te onthouden om deze later op google te zoeken. Gelukkig lukte dat! Vervolgens kwam er een ontzettend grappig filmpje online met o.a. dit nummer die je ook écht even moet zien en sinds dien ben ik een heuse fan. (youtube)

♫ DE POEMA’S – ZIJ MAAKT HET VERSCHIL
‘Tussen alles wat ik had, en hoe dat opeens ging leven. Wat met potlood staat geschetst, kan met kleur worden ingetekend.’ Dat zegt genoeg, toch? (youtube)

♫ QUEEN – DON’T STOP ME NOW
Nu moet je me niet uit gaan lachen, maar in het revalidatiecentrum, toen ik mezelf voor één van de eerste keren op de hometrainer wist te hijsen, heb ik dit nummer achter elkaar gedraaid en als even niemand keek echt ontzettend hard mee-geplaybackt. Volgens mij heeft dat er best idioot uitgezien, maar het maakte me op dat moment zo blij en krachtig! (youtube)

♫ DE KAST – HART VAN MIJN GEVOEL
Van die nummers waar je tranen met tuiten om kan laten? Deze kan ook op dat lijstje. Ik vind ‘m zo mooi dat ik ‘m zelfs boven ‘In nije dei’ heb verkozen (die ik trouwens bijna helemaal mee kan zingen, applausje voor mijn Fries). (youtube)

♫ ABBA – VOULEZ-VOUS
Er moest en zou een nummer van ABBA in mijn lijst komen, maar het was nog best lastig om te kiezen welke. Toen ik op de basisschool zat, ben ik een keer met mijn moeder, tante en 2 nichten naar de musical ‘Mama Mia’ geweest. Dat was echt heel gaaf en dit nummer is me altijd nog zó goed bijgebleven. Ook het feit dat één van mijn nichten toen de pepermuntjes-schaal van een restaurant had leeggekiept in haar portemonnee en we de hele voorstelling pepermuntjes hebben gegeten, haha! (youtube)

♫ MARCO BORSATO – ZIJ
Moet je voorstellen: een heel Ziggodome vol, Marco Borsato op het podium die ‘Zij’ zingt en iedereen die uit volle borst mee kan zingen. Sowieso is dit altijd al mijn favoriet geweest en bij elke uithaal die door alle stemmen uit de zaal nog even nagalmde… ik kreeg er kippenvel van. (youtube)

♫ TRACY CHAPMAN – FAST CAR
Dit nummer luister ik pas een paar weken, maar wauw. Veel meer heb ik niet eens te zeggen, gewoon wauw. Vind haar stem oprecht mooi en de tegenhanger van couplet en refrein heel gaaf. (youtube)

♫ IOS – UIT DE SCHADUW
Bij sommige nummers heb ik zoiets van; ja, dit lied is op mijn lijf geschreven. Nou, tada! Hier is er eentje. Toen ik een keertje dit blogje schreef, wees een vriendinnetje van me op dit nummer en bij een dipje komt ‘ie altijd weer tevoorschijn. (youtube)

♫ RONAN KEATING – WHEN YOU SAY NOTHING AT ALL
Misschien herken je ‘m al wel, maar dit is een nummer uit de film ‘Notting Hill’. Dat maakt het voor mij daarom ook zo’n typisch feel-good film-muziekje waar ik automatisch heel warm en blij van word. Net zoiets als ‘I feel it in my fingers’ uit de film ‘Love Actually’. (youtube)

♫ BRYAN ADAMS – SUMMER OF ’69
Dit is mijn meest random keuze volgens mij, want tot gisterenmiddag wist ik niet dat dit nummer van Bryan Adams was. Ik was kerstmuziek aan het luisteren en Bryan Adams heeft een heel fijn kerstnummers. Toen zocht ik op ‘Bryan Adams’ in de top2000 lijst en kwam ik dit geweldige nummer tegen. Soms heb ik een beetje moeite met nummers aan artiesten linken jongens 😉 (youtube)

Bij vrije keuze koos ik voor de ‘Wham! Medley‘ van Nick en Simon, omdat Wham! zo heerlijk is en ik deze medley eigenlijk nóg leuker vind. ‘The Middle‘ van Jimmy Eat World is er eentje met een hele sterke tekst waar iedereen naar zou moesten luisteren. Het origineel van ‘Toen ik je zag‘ is natuurlijk van Antonie Kamerling, maar als ik eerlijk ben vind ik die van Guus net iets mooier, dat is een kwestie van smaak natuurlijk. En als laatst koos ik ‘Kerstvakantie‘ en die moet je maar niet al te serieus nemen. Ik kon het gewoon echt niet laten om er een foute kerst topper in te stoppen.