Reizen naar Sapa, Vietnam

Soms kom je op plekken, die je absoluut nooit meer zult vergeten. Sapa is daar één van. Glijden door de modder, een uitzicht over een amazing landschap en slapen bij een Black Hmong stam. Dit omschrijft het beste ons Sapa avontuur. Vietnam is een geweldige verrassing voor ons geweest. We begonnen in het zuiden en trokken door naar het noorden. Hoe meer we naar het noorden reisden, des te leuker, maar ook des te kouder het werd.

Sapa is een district in Noord-Vietnam, waar je echt het mooiste berglandschap vindt met eindeloze rijstterrassen. Hier leven verschillende etnische minderheden, zoals de Black Hmong, Red Dao, Giay, Pho Lu en Tay. Elke stam draagt hun eigen typerende kleding. De Red Dao staan bijvoorbeeld bekend om hun rode hoedjes, terwijl de Hmong stammen vaak gekleurde hoofddoeken dragen.

In de bergen van Sapa lagen de temperaturen al bijna tegen het vriespunt aan. Dus be prepared en neem extra warme kleding mee als je in de winter gaat (december- maart). Sapa valley is ontzettend mooi om doorheen te hiken. De meeste tours trekken twee dagen door Sapa en je loopt dan zo’n vijf uur op een dag. Je loopt langs verschillende bergdorpjes en kijkt uit over langgerekte rijstvelden, die strekken tot aan de horizon. Dit zijn de Tegalalang rijstvelden van Ubud maal tien. Nog groter en nog indrukwekkender. Onderweg kom je veel kinderen tegen die souveniertjes proberen te verkopen. Kopen wordt afgeraden door de meesten. Door te kopen stimuleer je de ouders namelijk om hun kinderen te laten werken in plaats van naar school te laten gaan. Weersta de puppy eyes voor hun eigen bestwil.

Doordat wij Sapa in de winter bezochten waren de rijstterassen eerder bruin in plaats van groen. De wandelpaden waren erg modderig door de regen en er hing veel mist. Maar ondanks het weer, was het uitzicht nog steeds adembenemend en hadden we de tijd van ons leven. Soms zaten we vast in de modder of gleden we bijna uit, maar dat is juist lachen toch?!

Onze geweldige guide was Su, lid van de black Hmong stam. Zij heeft, samen met haar man, haar eigen homestay in Sapa, waar we een nacht bleven slapen. Su heeft ons rondgeleid door Sapa en ons veel geleerd over het leven van de stammen. De meeste mensen werken op het land of verkopen handgemaakte spullen in Sapa town. Ze vertelde ons dat meisjes meestal tussen hun 15e en 17e al trouwen en kinderen krijgen. Het uithuwelijken door ouders komt nog voor, maar in haar stam kiest de man zijn vrouw. Als de vrouw niet wil trouwen met de man, dan mag ze hem wel gewoon weigeren. Lieve woordjes zoals “Ik vind je leuk” of ” Ik hou van jou”, daar doen ze voor het huwelijk niet aan. Dat verkleint namelijk de kans op een huwelijksaanzoek. Toen wij vertelden dat vrouwen bij ons zelf ook een man aan de haak kunnen slaan, keek ze ons vol verbazing aan. Wat een gekke Nederlanders, zal ze wel hebben gedacht.

Tip! Als je zelf zonder een tour naar Sapa gaat, zorg er dan voor dat je homestay een vergunning heeft. De homestays hier hebben verplicht een vergunning nodig. Hebben ze dit niet, dan kunnen de eigenaar van de homestay en de gasten in de problemen komen.

Na een trek door de bergen kwamen we aan bij de homestay. Het dorp van Su ligt midden in de bergen en de omgeving is prachtig. Overal zie je boederijtjes en zo af en toe wat biggetjes, die in de modder wroeten. Haar huis heeft ze samen met haar man gebouwd. Binnen staat een oude televisie, een plastic tafel met stoelen en een vuurkorfje om jezelf op te warmen. Boven liggen een paar matrassen met dikke dekens en een klamboe. Het eten wordt gemaakt met groenten en kruiden uit hun eigen tuin, dus verser krijg je het niet. Het avondeten hebben we die dag samen gekookt op een zelfgemaakt vuurtje. Tijdens het koken viel de elektriciteit uit, iets dat regelmatig voorkomt. Maar dat mocht de pret niet drukken, want het was gezellig en het eten was echt heerlijk. Onwijs minimalistisch, maar voor ons had het alles! Je hebt niet veel nodig om gelukkig te zijn en dat beseften we ons maar al te goed.

Na een goede nachtrust hebben we in de ochtend wat foto’s van de familie en de omgeving gemaakt. Deze hebben we later nog in een fotolijstje opgestuurd naar Su. Na het ontbijt zijn we gaan hiken door het bamboo forest en langs de watervallen, terug naar Sapa town. Vanuit hier hebben we weer de sleeperbus genomen naar onze laatste bestemming in Vietnam.

 

Hoeveel kost het?

Wij boekten de Real Sapa Experience tour via Sydney’s Friends Travel in Hanoi. Deze tour van twee dagen kost 120 dollar per persoon en is inclusief homestay, eten en de sleeperbus heen en terug vanuit Hanoi. Dit is niet de goedkoopste tour, maar was, net zoals Ha Long Bay, niet toeristisch en tot in de puntjes verzorgd. Bij terugkomst van Sapa konden we bij Friends Travel nog even douchen en kregen we zelfs een uitgebreid ontbijt. Echt top!

Tip! Als je in Sapa de sleeperbus in de avond neemt kom je vaak rond 04:00 uur al aan in Hanoi. Heb je geen accommodatie, ga dan naar de 5e verdieping van het Hanoi Backpackers Hostels om op een van de banken te slapen.

Ooit gaan we nog een keer terug naar Sapa, maar dan een paar weken voordat de boeren hun rijst oogsten en het gras nog prachtig groen kleurt. Waarschijnlijk is het dan echt een plaatje uit duizenden. Heb jij Sapa al bezocht? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Leave a Reply