Chinese tomatensoep is zo’n typisch voorbeeld van een gerecht wat je in heel China niet gaat vinden als je er naartoe zou gaan op vakantie. Dat neemt niet weg dat wat wij in Nederland kennen als Chinese tomatensoep een overheerlijke soep is die ondanks de wat langere bereidingstijd heel gemakkelijk te maken is.
Bijna 14 jaar geleden heb ik tijdens een etentje waarvoor ik een Oosterse rijsttafel had gekookt een hele gemakkelijke versie van Chinese tomatensoep geserveerd; Zes mokken water, zes zakjes Cup-a-Soup Chinese tomaat en een flinke hand met fijngesneden roerbakgroenten. De visite vond het heerlijk en Robert en ik hebben stiekem in een deuk gelegen van het lachen om de complimenten voor dat “culinaire hoogstandje”.
Als ik nu Chinese tomatensoep serveer aan visite maak ik gebruik van dit recept. Oorspronkelijk heb ik het recept gekregen van Sylvia, een kennis op Facebook, maar na vele malen maken en uitproberen heb ik mijn eigen draai aan het recept gegeven.
Wat heb je nodig;
- 1 liter water
- 1 liter gezeefde tomaten
- 1 kipfilet
- 2 theelepels kippoeder (of 2 kippenbouillonblokjes)
- 2 uien
- 2 tenen knoflook uit de knoflookpers (of 2 theelepels knoflookpoeder)
- 1/2 schijf palmsuiker (Gebruik 6 eetlepels bruine basterdsuiker als je dit niet hebt)
- 4 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis)
- 2 eetlepels Chinese azijn (Gebruik gewone azijn of witte wijnazijn als je dit niet hebt)
- 1 theelepel sereh (citroengras)
- 1 theelepel djahe (gember)
- 1 1/2 theelepel sambal
- 2 eetlepels maizena
- 2 kleine handjes glass noodles
Snipper de ui en bak deze in de soeppan tot hij glazig is. Voeg de kipfilet toe en schroei deze rondom dicht. Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en blus het af met een liter water. Voeg hier de kippoeder aan toe en laat het geheel een uurtje op een klein pitje op laag vuur staan.
Haal de kip uit de bouillon en zet deze even apart zodat hij iets kan afkoelen voor je hem pluist. Voeg de palmsuiker, ketjap, azijn, sambal, djahe en sereh toe aan de tomatenbouillon en roer alles door. Meng in een apart schaaltje de maizena met 5 tot 6 eetlepels koud water tot een glad papje en voeg dit ook toe aan de tomatenbouillon.
Terwijl je alles in de pan op een laag vuurtje laat doorpruttelen pluis je de kip, gebruik hiervoor twee vorken als hij nog te warm is, en voeg de gepluisde kip samen met de glass noodles toe aan de tomatenbouillon en laat alles nog zo’n kwartiertje op laag voor staan zodat de smaken goed door elkaar trekken.
Je kunt de soep direct serveren, maar eerlijk is eerlijk, als je hem een nachtje laat staan smaakt hij de volgende dag nog zóveel lekkerder dat we hem hier in huis altijd een dag van tevoren proberen te maken.