Overstappen op een andere zorgverzekering: tips voor studenten

Als student zijn er al genoeg dingen waar je rekening mee moet houden, dus het laatste waar je op zo een moment aan wilt denken, is je zorgverzekering. Je hebt er een afgesloten omdat het verplicht is vanaf je achttiende maar verder wil je er zo min mogelijk naar om te kijken hebben daarom is het zaak om goed te kijken waar je je verzekerd en waarom.

Ziektekosten vergelijken

Het is zaak om verder te kijken dan de basispremie van een bepaalde verzekeraar, zeker wanneer je mogelijk nog in het buitenland wilt gaan studeren of stage lopen. In veel gevallen zal stagelopen gezien worden als werken in het buitenland waardoor je niet verzekerd bent voor medische zorg in bepaalde gevallen. Het is dus zaak om dit wel goed na te gaan, of te bekijken tijdens het ziektekosten vergelijken omdat je er op die manier al achter kunt komen of dit wel of niet het geval zal zijn zodat je niet halverwege het jaar nog weer een aanvullende verzekering erbij af moet sluiten welke je nog meer geld gaat kosten.

Je kan als student net als iedere andere inwoner van Nederland een keer per jaar wisselen van zorgverzekeraar, de aanvullende verzekeringen zijn echter wel op elk moment in het jaar erbij af te sluiten en het is zelfs mogelijk om deze bij een andere verzekeraar af te sluiten dan waar je je basisverzekering hebt. Ook dit is interessant om te onthouden! Vooral omdat dit je ook nog weer geld kan besparen wanneer je een aanvullende premie nodig hebt.

De zorgtoeslag

Als student heb je vaak een bijbaantje naast je studie waardoor je in veel gevallen bijna automatisch in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Echter gaat dit niet automatisch en moet je dit bij de belastingdienst aanvragen. De zorgtoeslag die je terug kunt ontvangen is afhankelijk van je inkomen dus hierbij wordt je studiefinanciering niet meegerekend! Het gaat dus echt om de uren die je bij een baas werkt. En dit bedrag kan al vrij snel oplopen naar een leuk bedrag; het is dus zaak dat je dit aanvraagt en de papieren vervolgens niet laat verdwalen tussen de andere papieren die wellicht bij je studie horen. Vraag het aan, vul de papieren in en stuur ze terug. Hoe eerder zij de gegevens hebben hoe eerder ze kunnen berekenen wat je maandelijks terug kunt ontvangen.

Aanvullende verzekering

Studenten zijn vaak goedkoper in de premie, waarom? Omdat ze jong zijn en vaak weinig medische zorg nodig hebben en dus minder geld kosten. Hierdoor kan je vaak gebruik maken van bepaalde studentenpakketten met daarin anticonceptie, brillen en lenzen en fysiotherapie, er wordt wel rekening gehouden in de meeste gevallen dat jongeren veel sporten en dat ze daar nog wel eens een ongeval bij kunnen krijgen en dat fysiotherapie dan vergoed wordt om je blessure versneld te kunnen laten herstellen.

Leave a Reply