Na Mexico, Afghanistan en Colombia geldt ook Nederland als narcostaat

Nederland is een narcostaat. Daarmee volgt ze Mexico, Colombia en Afghanistan op. Deze stelling stond te lezen op NRC.nl. ‘Een bloeiende, parallelle drugseconomie, corruptie én straffeloosheid’ zijn punten waarop Nederland niet veel lager scoort dan Mexico. Aldus Teun Voeten in het NRC.

 

Noodklok

In februari werd door de NPB (De Nederlandse Politiebond) de noodklok geluid. Ze zagen met leden ogen aan hoe Nederland bezig was af te glijden tot de status van een “narcostaat”.

De politie geeft aan te weinig middelen te hebben om de misdaad te kunnen bestrijden. Dit heeft tot gevolg dat drugscriminelen ongestoord hun gang kunnen gaan. De minister van Justitie en Veiligheid – Ferdinand Grapperhaus – noemde de reactie “overdreven”.

 

Wat is een narcostaat?

Om te bepalen wie er gelijk heeft, de politiebond of de minister, moet er gekeken worden naar wat een narcostaat precies is. Een narcostaat lijkt iets uit Netflix-serie Narco’s of documentaires over Pablo Escobar en El Chapo, maar is niet alleen maar een staat waar drugsbaronnen de scepter zwaaien.

Sterker nog: in de meeste narcostaten merk je doorgaans weinig van het geweld door drugshandel. Onderwijs is er goed op orde, evenals de zorg en de algemene voorzieningen.

Een narcostaat kenmerkt zich volgens het NRC als volgt:

  • Drugskartels handelen als zakelijke ondernemingen;
  • Geweld vindt niet al te zichtbaar plaats, maar dreiging des te meer;
  • Er is een hoge mate van corruptie;
  • Criminelen zijn geïnfiltreerd in de politie en het overheidsapparaat;
  • Er is een bloeiende drugseconomie.

Nederland scoort op al deze punten hoog.

 

Drugseconomie

De drugseconomie in Nederland gaat goed. In Nederland wordt onder meer xtc geproduceerd, maar ook MDMA en captagon worden hier in grote hoeveelheden gecreëerd en doorgevoerd.

Er wordt ook volop geëxperimenteerd met drugs, zoals nederwiet. De beleving van nederwiet is zo hevig dat het bijna gelijk is aan een harddrug (waar wiet toch echt als softdrugs te boek staat).

Nederland produceert niet alleen drugs, maar dient ook als doorvoerkanaal. Zo vinden heroïne uit Afghanistan en hasj uit Marokko via Nederland makkelijk hun weg naar de wereldwijde markt.

Tot slot wordt in Nederland (dankzij het gedoogbeleid) veel drugs gebruikt. Daarvoor worden gebruikers amper bestraft, want de straffen zijn – zeker gezien andere landen – zeer gering.

 

NRC trekt een mooie vergelijking, waarmee Nederland er niet goed vanaf komt.

  • In Mexico beslaan drugs 20% van de economie. In Nederland is alleen al in Tilburg 80 miljoen euro gemoeid met de hennepteelt (en daarmee even groot als de gemeentebegroting). Ook zorgt de illegale hennepteelt voor veel werk.
  • Er worden in Mexico tientallen moorden per dag gepleegd, gerelateerd aan drugs. In Nederland neemt het aantal moorden wel af, maar het percentage druggerelateerde liquidaties wel toe. Het zijn er tientallen per jaar nu. Ook de meedogenloosheid wordt groter, want in 2016 werd een slachtoffer gemarteld en vervolgens onthoofd (een actie die in Mexico niet zou misstaan).
  • Ook het moordwapen dat in Mexico gebruikt wordt, de Kalasjnikov, zien we in Nederland terug. Onder meer bij de liquidatie van een 17-jarige stagiaire die per ongeluk doodgeschoten werd.
  • Corruptie krijgt ook volop de kans. Zeker op het platteland en in provincies als Noord-Brabant (waar de hasjteelt weelderig tiert) wordt melding gedaan van infiltraties door criminelen in gemeentebesturen. Op die manier zijn besluitvormingen in het voordeel van criminelen te sturen en kan er volop bedreigd en geïntimideerd worden.
  • Tot slot zakt ook de leeftijd van moordenaars. Waar in Zuid-Amerika vaak kinderen worden gebruikt (want die zijn nog niet te straffen) zijn het in Amsterdam en Rotterdam ook tieners die (voor een schijntje) moorden plegen voor de grote jongens.

 

Conclusie

Het onderzoek van NRC schetst een onthutsend beeld van de huidige toestand in Nederland. Willen we een narcostaat worden? Met alle gevolgen van dien: achter de schermen zijn het drugscriminelen die het reilen en zeilen van ons land bepalen… dreiging en onderdrukking voeren de boventoon. Zo niet? Dan wordt het tijd om in te grijpen en meer geld aan de politie te geven om haar werk te doen.

 

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/02/ja-nederland-is-net-als-mexico-een-narcostaat-a1594136