Geïnspireerd op de Marokkaanse keuken ben ik afgelopen weekend aan de slag gegaan om een scrub te maken. Bij de drogist heb je genoeg keus uit verschillende soorten scrubs, maar de DIY’ers onder ons kunnen deze natuurlijk ook binnen een handomdraai zelf maken. De Moroccan scrub is door zijn grove structuur goed geschikt voor de huid, en verwijderd dode huidcellen en schilfers. Zo krijg je weer een glanzend en heerlijk zacht huidje!
Wat je nodig hebt:
- 7 eetlepels olijfolie extra virgin
- 4 volle eetlepels suiker
- 1 eetlepel groene thee
- 3 theelepels kaneel
- 1 theelepel argan olie
- Verse munt, ik gebruik ongeveer 20 blaadjes
- Weckpot (Die van mij kocht ik voor ongeveer EUR 2,- bij Blokker)
Waar zijn alle ingrediënten goed voor?
Olijfolie:
Olijfolie bevat veel vet en mineralen, wat er voor zorgt dat je huid zacht en soepel aanvoelt. Zorg er wel voor dat je extra virgin gebruikt, deze is namelijk dikker en wordt het beste door de huid opgenomen.
Suiker:
Suiker zorgt voor de grove structuur in de scrub. Dit vergemakkelijkt het verwijderen van dode huidcellen en schilfers.
Groene thee:
Groene thee bevat veel krachtige antioxidanten. Antioxidanten zorgen er onder andere voor dat je huid er gezonder, gladder en jonger uitziet.
Kaneel:
Volgens Japanse onderzoekers verhoogt kaneel de collageenproductie. Collageen zorg voor stevigheid en elasticiteit van de huid.
Argan olie:
Argan olie bevat veel belangrijke vetzuren, eiwitten en vitamine E. Zit zorgt ervoor dat je huid kalmeert en soepel aanvoelt. Daarnaast bevat Vitamine E ook veel antioxidanten en remt ontstekingen.
Verse munt:
Munt heeft een kalmerende en verkoelende werking op de huid. Het bevat salicylzuur, een ingrediënt dat ontstekingen remt en de huid zuivert.
Was eerst grondig alle muntblaadjes, waarna je deze in zo klein mogelijke stukjes snijd.
Nu kun je alle ingrediënten in de weckpot doen en goed door elkaar mengen.
Na het mengen kun je kijken of je eventueel nog iets wilt toevoegen. Een extra laagje olie vind ik zelf fijn, maar wil je de scrub compacter maken, dan kun je nog meer suiker en/of andere droge ingrediënten toevoegen.
De geur van de scrub vind ik overigens héérlijk! De suiker en kaneel zorgen voor een zoete en kruidige lucht, maar in combinatie met de munt ruikt de scrub ook lekker fris.
In gebruik
De scrub breng ik aan zoals ik gewoonlijk doe. Ik was eerst mijn lichaam met zeep, waarna ik een beetje scrub pak en hiermee zacht rondraaiende bewegingen op mijn lichaam maak. Het is niet de bedoeling om té vaak over één stukje te gaan, dan kan je huid gaan irriteren. Bij het aanbrengen kun je ook gebruik maken van een douchepuff of scrubhandschoen.
In eerste instantie kan het even wennen zijn een scrub te gebruiken die niet zo compact is als de gebruikelijke ‘drogist scrub’, maar dit maakt het zeker niet minder fijn. Tijdens het scrubben voel ik al direct verschil. Mijn huid voelt schoner, en de oliën zorgen voor een vet laagje.
Na gebruik
Na gebruik houdt het schone gevoel sterk aan en het laagje olie trekt goed in de huid. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de scrub voor vlekken in je kleding kan zorgen. Ook laat de kaneel een subtiel kruidig, zoet geurtje na.
Houdbaarheid
De hoeveelheid scrub die ik heb klaargemaakt kun je ongeveer drie keer voor je gehele lichaam gebruiken. Bij mij zal dit binnen twee weken op zijn. Omdat er geen conserveringsmiddelen zijn toegevoegd, is dit tevens de maximale houdbaarheid die ik zou aanraden voor deze scrub. Om er zeker van te zijn dat je scrub het zo lang volhoudt, kun je het best de scrub met een lepeltje eruit scheppen. Op deze manier kan er geen water bij komen, dit kan er namelijk voor zorgen dat de scrub bederft. Als het goedje alsnog een vreemde kleur of lucht krijgt, dan kun je de scrub uiteraard maar beter niet meer gebruiken.
Ultieme chill tip: Neem ‘s avonds een warme douche. Scrub je huid lekker schoon met je DIY Moroccan scrub. Steek een paar kaarsjes aan. Pak een dekentje erbij, en lees onder het genot van een vers kopje muntthee een goed boek. Enjoy!
Maak jij zelf ook wel eens een scrub?