Maak kennis met het Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad (vaak afgekort tot AD) is Nederlands tweede grootste en betaalde krant. De oplage van het AD is maar liefst 409.000 exemplaren. De krant verschijnt in tabloidformaat en wordt uitgegeven door de Persgroep Nederland.

 

Geschiedenis

Het eerste nummer van het AD verscheen op 29 april 1946. Het AD werd toen uitgegeven als aftakking van de Nieuwe Rotterdamsche Courant. In 1964 werd het AD overgenomen door de Nederlandse Dagblad Unie (een fusie van NRC met het Algemeen Handelsblad).

In 1979 fuseerde de Nederlandse Dagblad Unie met uitgeverij Elsevier en werd het Algemeen Dagblad ondergebracht onder PCM Uitgevers (waar ook Trouw, de Volkskrant en het Parool werden uitgegeven).

Lange tijd gold het AD als de tweede krant van Nederland, met alleen de Telegraaf boven zich. Door een koerswijziging in de jaren negentig verloor de krant veel lezers.

AD

In 2005 fuseerde het Algemeen Dagblad met enkele bekende regionale kranten, waaronder het Rotterdams Dagblad, het Utrechts Nieuwsblad en de Goudsche Courant.

Hiermee verkreeg de krant in één klap veel meer lezers en steeg ze weer in oplage en populariteit.

Sinds 2009 is het AD onderdeel van de Persgroep. Hierbij werden 116 journalisten ontslagen In mei 2-16 werd Hans Nijenhuis, voormalig NCR, aangetrokken als hoofdredacteur.

 

Doelgroep

Al sinds haar oprichting is het Algemeen Dagblad een neutrale krant. Dat betekent dat ze geen politieke of religieuze achtergrond heeft en zich hierop profileert. De krant schermt er dan ook mee betrouwbaar en onafhankelijk te zijn.

Sinds het AD werd overgenomen door de Persgroep, lijkt de inhoud meer op Het Laatste Nieuws (eveneens een uitgave van de Belgische Persgroep).

De krant is in heel Nederland te lezen, maar kent diverse edities. Ook de digitale editie wordt veel gelezen.

 

Edities

In het zuidwesten van het land wordt het Algemeen Dagblad het meeste gelezen. Een kwart van de abonnees is woonachtig in de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Enkele andere edities van het AD zijn:

  • Amersfoortse Courant
  • De Dordtenaar
  • Rivierenland
  • Haagsche Courant
  • Groene Hart
  • Rotterdams Dagblad
  • Utrechts Nieuwsblad

Het verschil tussen de lokale edities en de landelijke editie is dat er per editie meer wordt ingegaan op regionaal nieuws.

 

Trivia

 

Wil jij kennismaken met het Algemeen Dagblad? Maak dan gebruik van deze aanbieding om het AD uit te proberen.