Koh Phi Phi, een overrated paradijs?

Je kent het wel, de parelwitte stranden, helderblauw water, palmbomen en een stralende zon. Eilandjes vervelen nooit! Na het koude Hanoi was het tijd om de warmte weer op te zoeken. Dit keer was het de beurt aan het mooie Koh Phi Phi in Thailand!

Koh Phi Phi is misschien wel de populairste bestemming van Thailand. Koh Phi Phi is eigenlijk een eilandengroep, waarvan Koh Phi Phi Don het enige bewoonde eiland is. Door de enorme populariteit staat het vol met resorts en zijn de prijzen nergens anders zo duur als hier. Het eiland wordt ook vaak het party eiland van Thailand genoemd. Dit zijn een aantal redenen waarom sommige mensen Koh Phi Phi erg overrated vinden, terwijl anderen juist helemaal weg zijn van het eiland. We moeten er wel bij zeggen dat je ervaring echt wordt bepaald door het gedeelte van het eiland waar je zit.

In onze ogen blijft Koh Phi Phi, ondanks het massatoerisme, een heel relaxed eiland en een prachtig plaatje om te zien. De scenery klopt gewoon helemaal en lijkt regelrecht uit een reisfolder te komen. Koh Phi Phi was voor ons vooral bijzonder aangezien we er kerst hebben gevierd. Geen sneeuw maar wel een poederwit strand. Onze eerste witte kerst op een tropisch eiland, wat een luxe!

 

Maya Bay

Maya Bay is de hoofdattractie, gelegen op Koh Phi Phi Leh, een klein eilandje ten zuiden van Koh Phi Phi Don. Maya Bay, vooral bekend van de film The beach, is een hemels plekje…. als het niet overloaded was met toeristen. Vanaf 07:30 uur meren de eerste cruise- en longtail boten aan en stroomt Maya Bay vol met toeristen. Wil je dus enigzins genieten van de omgeving, zonder dat dit wordt verstoord, ga er dan vroeg in de ochtend heen.

Wij namen om 05:30 uur al een longtail boot naar Maya Bay, zodat we ook nog even de zonsopkomst konden meepikken. Als enige bootje op zee vaarden we in het donker naar Maya Bay. Aan de ene kant zagen we de maan ondergaan en aan de andere kant de zon opkomen. Dat momentje was echt goud waard! Om 06:30 uur kwamen we als één van de eersten aan bij Maya Bay en het was een plaatje uit duizenden. Hoge rotsformaties rondom een kleine baai met lichtblauw water en wit zand, picture perfect! Het was wel nog even koud, want de zon was net pas op. We hebben ongeveer een uur van de omgeving kunnen genieten, voordat het strand zich vulde met toeristen.

Hoe kom je er? De enige manier om er te komen is per boot. De meeste (snorkel)tours gaan langs Maya Bay, maar ga er dan wel vanuit dat je er niet alleen zult zijn. Wil je de drukte voor zijn? Huur dan een privé longtail boot die jou meeneemt naar Maya Bay in de vroege uurtjes.

Hoeveel kost het? Een privé boot kost ongeveer 1600 THB (Thaise Baht) voor zes uurtjes lang. De meeste tours kosten rond de 1500 THB.

 

Loh Bakao Bay

Onze accommodatie lag op vijf minuutjes lopen van Loh Bakao Bay. Dit is waarschijnlijk het meest rustige strandje van Koh Phi Phi Don. Feestjes en backpackers zul je hier niet vinden, wel een langgerekt wit strand en wat palmbomen;). Wat ons betreft het mooiste strand van het eiland! Het enige nadeel van deze plek is de afstand vanaf de pier. Je bent afhankelijk van de longtail boten om naar een ander gedeelte van het eiland te gaan en dat is niet goedkoop.

 

Tonsai Bay

Tonsai Bay en Tonsai Village zijn eigenlijk het centrum van het eiland. Het ligt direct bij de pier en hier vind je de meeste hotels, resorts en dus ook toeristen. In Tonsai Village worden de meeste feestjes gehouden en je vindt hier ook de meeste eetgelegenheden. Omdat dit gedeelte van Koh Phi Phi drukker is, liggen de prijzen hier ook iets lager dan de rest van het eiland.

 

Nui Bay

Wil je liever iets anders, dan kun je ook naar Nui Bay. Nui Bay is een afgelegen strand dat alleen per boot te bereiken is en vanaf dit strand heb je een goed uitzicht op de zonsondergang. Er zijn dan ook veel mensen die naar Nui Bay gaan om zonsondergang te kijken om vervolgens een kampvuur te maken en een paar drankjes te doen. Een hele unieke ervaring en zeker de moeite waard!

Kortom, wij vinden Koh Phi Phi niet overrated, maar het is wel enorm prijzig. De zee en de natuur zijn prachtig, maar het ligt eraan wat je wilt doen op het eiland en in welk gedeelte je verblijft. Ga je voor de feestjes, ga dan naar Tonsai Village. Ga je voor het strand en zoek je liever een rustig plekje, ga dan naar Loh Bakao Bay. Er is in ieder geval genoeg te doen en je kunt het zo gek maken als dat je zelf wilt.

 

Heb jij de Koh Phi Phi eilanden ook bezocht? We zijn benieuwd wat jij ervan vond!