Wratten zijn verdikkingen in de huid die veroorzaakt wordt door virussen in de huid. Het zijn geen tumoren. Er zijn meer dan 30 verscheidene soorten virussen die wratten kunnen veroorzaken.
Gewone wratten zijn bol van uiterlijk en hebben een duidelijke limiet . Ze komen het meest voor op de handen, knieën, ellebogen of in het gezicht . Wanneer moet je wratten verwijderen en hoe moet je wratten verwijderen?
Is het wel nodig om wratten te verwijderen?
De meeste wratten verdwijnen automatisch en hoeven niet verwijderd te worden. Dit kan wel enkele maanden tot enkele jaren duren. Daardoor besluiten veel mensen om ze vroeger te laten verwijderen, bijvoorbeeld door een huisarts of dermatoloog . Wratten zijn aanstekelijk . Daar wratten ons irriteren gaan we er veelal aan pulken of krabbelen , waardoor we het virus gemakkelijk kunnen verspreiden en meer wratten krijgen . Ook kunnen anderen gemakkelijk besmet raken door het virus. Het duurt drie tot zes maanden voordat iemand wratten
krijgt, nadat ze met het virus in contact gekomen zijn. Het komt regelmatig voor dat een persoon verschillende wratten krijgt omdat het virus aanstekelijk is.
Wratten worden dikwijls doorgegeven via zwembaden, gymnastiekzalen en dergelijke, en natuurlijk door individueel contact . Vrijwel iedereen krijgt in zijn levenwel eens een of meerdere wratten.
Wrat, hoe herken je wratten?
Wratten zijn rondachtige bultjes op de huid, duidelijk afgegrensd. Ze kunnen grof aanvoelen. Maar er zijn wel verscheidene soorten wratten.
- De meest voorkomende wratten zijn hard en stug en lijken wel een beetje op een eelt bobbeltje . Ze zitten doorgaans op handen, vingers, knieën ellebogen, gezicht. Het komt veel voor dat er meerdere wratten ontstaan in de omgeving van de eerste wrat.
- Vlakke wratten. Deze wratten zijn nogal plat en zijn huidkleurig of een enigszins bruin van tint . Ze zijn een paar millimeter groot. Het oppervlak is glad. Deze wratten zie je veelal op armen, benen of in het gelaat .
- Voetwratten zitten op voetzolen, waar je er last van kunt hebben. Er zijn twee soorten voetwratten: de doornwrat is een soort doorntje en is pijnlijk. Deze wrat is als een soort worteltje de diepgang in gegroeid. Het voelt of er een stekel in je voet zit. Het is niet altijd eenvoudig te zien of er sprake is van een eksteroog of doornwrat. Als je aan de zijde van een doornwrat duwt, doet het pijn, ofschoon het bij een eksteroog alleen pijn doet als je bovenop de stekel drukt. De mozaïekwrat ligt als een soort vloertje op de huid plus breid zich verder uit. Het lijkt ook wel vaak of dit soort wrat barstjes heeft mare het is eigenlijk een verzameling van kleine en grotere wratten die zich uitbreiden .
- Venuswratten zijn wratten die voorkomen rond de anus of de geslachtsorganen. Deze wratten worden overgedragen via seksueel contact en daarom komen ze nagenoeg altijd bij volwassenen voor. Dit is een vervelende aandoening. Er kunnen ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen worden aangetroffen bij deze besmetting , dus inspectie is om meerdere uitgangspunten , altijd nodig. Ook mensen die met de venuswratten in aanraking kunnen zijn geweest moeten onderzocht worden. GIJ moet met deze wartten echt nara de huisdokter .
- Waterwratjes komen dikwijls voor bij jonge kinderen . Ze zijn hardnekkig en erg aanstekelijk . Het zijn kleine waterige bolletjes met een putje erin. Kinderen kunnen er maanden of soms jaren last van houden maar uiteindelijk verdwijnen ze wel. Waterwratjes worden daarnaast luchtpukkels of bolhoedwratjes genoemd. Vaak bezitten kinderen er meer dan een en soms zit ook het hele lijf onder.
Wratten verwijderen, ja of nee?
De huisdokter zal wratten liever alleen verwijderen als de wratten pijnlijk zijn of als de patiënt er last van heeft.
Welke wratten zijn verdacht?
- Wratten die van kleur veranderen, bloeden, kriebelen , of groter worden. Laat deze altijd door een huisarts bekijken . Mogelijkerwijs zijn het geen wratten.
- Wratten die zich anders gedragen of wratten die u niet vertrouwd of pijnlijk zijn, ga ermee naar de huisarts.
- Wratten rond de geslachtsdelen
- Ouderdomswratten moeten door de huisdokter gezien worden
- Waterwratjes die pijn doen
- Elke wrat of knobbel in de huid die u niet vertrouwd
Wratten verwijderen, hoe?
Huisdokter of dermatoloog kan de wrat aanstippen of
wegsnijden. Mogelijk worden wratten ook elektrisch verwijderd .
Middeltjes om wratten eigenhandig te verwijderen
Op de navolgend wijze kun je wratten verwijderen; Er is tinctuur (om wratten aan te stippen) verkrijgbaar bij drogist en farmacie . Een laagje van de wrat wordt daardoor zacht en kan worden verwijderd , waarnaar opnieuw wordt aangestipt. Het virus kunt u hiermee wel gemakkelijk verspreiden dus u moet de huid rond de wrat afplakken met pleister of bestrijken met vaseline. U kunt ook een spuitbus verkrijgen om wratten zelf te bevriezen.