Het belang van cyberouders

Een cyberouder gaat op school aan de slag om leerlingen, ouders en leerkrachten te begeleiden op de digitale snelweg. Hij (of zij) signaleert of er problemen of ‘gevaarlijke’ digitale situaties zijn en gaat in gesprek met de leerlingen en de ouders waarbij hij in nauw contact blijft met de schoolleiding en het team. Hij is een ambassadeur voor meer aandacht voor internetveiligheid op school en thuis.

Elke betrokken ouder kan cyberouder worden. Er kan ook een aantal ouders samen “cyberouders” op school worden. De cyberouder wordt regelmatig getraind. Hij kan landelijke of regionale bijeenkomsten bezoeken om zo een netwerk te vormen met andere cyberouders. Leden van het netwerk ondersteunen elkaar continu met tips en adviezen via het besloten deel van de website cyberouders.nl.

De cyberouder heeft een ‘cyberkoffer’ met daarin niet alleen een handboek maar ook informatie over producten en diensten met betrekking tot internetveiligheid en nieuwe media. Hij werkt nauw samen met de ICT-coördinator op school, de schoolleiding en andere teamleden. Hierdoor werkt hij mee aan een positieve impuls aan het schoolbeleid met betrekking tot veilig internetgebruik.

Leave a Reply