Golfen verlengt leven met 5 jaar

Golfen mag dan volgens sommigen een sport voor ouderen zijn, het blijkt wel erg gezond te zijn. Mensen die golfen leven maar liefst vijf jaar langer volgens een onderzoek van het Karolinska Institutet in Stockholm. Dit meldde het NRC Next maandag 2 juni 2008.

Aan het onderzoek deden 300.000 golfers mee. Ze vergeleken de golfers met niet-golfers van ongeveer dezelfde leeftijd. Golfen is een sport met een relatief lage bewegingsintensiteit. Toch duurt een ronde van 18 holes al gauw vier tot vijf uur en legt men gemiddeld zes tot zeven kilometer af. Geen peulenschilletje dus. De onderzoekers denken dat dit ��n van de redenen is waarom golfen zo gezond is. Waarschijnlijk heeft ook het sociale aspect van golfen een positieve werking op de gezondheid.

Dat bewegen gezond is weet men allang, maar hoe gezond afzonderlijke sporten zijn is nog nooit onderzocht. Uit het Zweedse onderzoek kwam naar voren dat golfen het grootste effect heeft op de gezondheid onder de minst welvarende mensen. Dit klinkt erg tegenstrijdig in de oren, aangezien golfen over het algemeen een dure sport is. De onderzoekers sluiten daarom niet uit dat de gehele levensstijl van golfers bijdraagt aan het gezondheidseffect.

Misschien zijn de minst welvarende golfers overigens nog altijd vele malen welvarender dan mensen die niet golfen, en verklaart dat het. Een behoorlijk inkomen en een goede opleiding gaan nu eenmaal samen met een langer leven. Dat mag niet eerlijk lijken, maar het is evenmin verrassend. Mensen met een lagere sociaal economische status hebben minder toegang tot gezondheidsinformatie, hebben meer ongezonde stress, wonen minder gunstig en� kunnen zich een aantal dingen die gezond zijn helemaal niet veroorloven. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het aantal verkeersongevallen waar kinderen bij betrokken zijn in lagere sociaal economische milieus aanzienlijk hoger ligt dan bij welvarende mensen.

Dus als je langer wilt leven hoef je niet als eerste keus golf als sport te kiezen. Er zijn een aantal andere dingen waar je meer effect mee bereikt: Stoppen met roken (dat komt in lagere sociaal economische milieus ook wat vaker voor), verstandiger eten (ook een ongezonde eetstijl zie je in de lagere sociaal economische milieus vaker), meer bewegen (ook dat is ongelijk verdeeld) zijn veel effectievere veranderingen om langer gezond te blijven.

Leave a Reply