DIY polaroid fotoboekje

Misschien niet helemaal pure toeval dat deze DIY weer in polaroid-sferen is, maar ik vind het zo leuk om mee te knutselen! Nu kreeg ik van Photobox ook nog eens de kans om foto’s bij hun te laten printen en werd dat voor mij een manier om van alle foto’s die ik vorig jaar op Instagram plaatste, een mini-fotoboekje te knutselen.

Ik moet zeggen dat ik vorig jaar rond deze tijd behoorlijk wat foto’s op Instagram plaatste. Het ging in die tijd niet zo goed met me en Instagram (of nou ja, social media in het algemeen) voelde als één van de enige sociale plekjes. Nu, een jaar later, wil ik graag mijn feed wat leger maken. Ook omdat m’n leven gelukkig (!) met 360 graden gedraaid is en ik niet telkens (op een negatieve manier) aan vorig jaar herinnerd wil worden. Foto’s verwijderen voelde alleen zo drastisch en definitief, dus wilde ik de foto’s graag op een speciale manier bewaren.

Ik was daarom helemaal blij toen ik van Photobox 36 foto’s mocht laten printen! Zo iemand als ik, die het vastleggen van momenten geweldig vind, is hun site een hemel. Ze hebben allerlei mogelijkheden om foto’s te laten drukken: fotoboeken, kalenders, wanddecoratie, mokken en natuurlijk deze geweldige fotoafdrukken! Ik koos voor de retro-afdrukken (polaroids) en het eerste dat ik wel moet zeggen is dat de kwaliteit zoveel beter is dan verwacht! Ik heb wel eens eerder polaroids in handen gehad, maar nog nooit zulke stevige als deze. Ze zijn gemaakt van Satimatt papier, zijn milieuvriendelijk en je krijgt de mogelijkheid om een tekst toe te voegen.

Wanneer je een account aanmaakt, kun je in jouw account heel makkelijk je Instagram koppelen en vanuit daar foto’s in een album uploaden. Als je de afdrukken wilt gaan bestellen, kom je in de Photobox studio terecht waar je meteen toegang hebt tot je zelfgemaakte albums. Een week later lagen ze bij mij in de brievenbus, geleverd in een luxe opbergdoosje met magneetsluiting (die geel is én er staat een fotocamera op, stiekem word ik daar beide al laaiend enthousiast van, haha).

Ik heb de foto’s volgens mij wel 3x opnieuw gesorteerd, gewoon omdat ik het zo leuk vond om ze allemaal op een rijtje te zien. Zo leek het net een zelf in elkaar geflanste Instagram-feed.

Natuurlijk kun je er ook gewoon voor kiezen om de foto’s op te bergen in het opbergdoosje, maar ik wilde er graag een albumpje van maken. Eentje waar ik doorheen kan bladeren en niet zomaar een foto kwijt kan raken. Het is heel simpel! Met een perforator die ik even uit mijn vaders kantoor jatte, maakte ik 3 gaatjes onder elkaar aan de linkerzijde van de foto. Ik moet er wel even bij zeggen dat dat best wel precies werk is. Ik heb er eentje op gevoel geperforeerd en vervolgens bij alle andere foto’s met een pen puntjes te gezet op dezelfde plek zodat de gaatjes ongeveer op dezelfde hoogte zouden komen.

Om de foto’s bij elkaar te houden, kun je verschillende dingen doen. Je kunt kleine album ringetjes kopen (google maar eens op ‘album ringen’). Dat is voor als je er eigenlijk wel klaar mee bent zo en je een wat meer neutraal-achtig albumpje wilt. Je kunt ook lint of elastiek gebruiken om door de gaatjes heen te halen. Ik heb zelf gekozen om draad te gebruiken (zal vast geen verassing zijn dat het de kleur geel is geworden ;-)) Door drie draadjes aan elkaar te vlechten werd het draad wat dikker en steviger om de foto’s bij elkaar te houden.

Doe dit maal 3, voor elk gaatje een vlechtje. Vervolgens heb ik een naald gebruikt om het draad door de gaatjes heen te halen; ja echt, dat kan moeilijker zijn dan het lijkt en de naald was even mijn redder in nood.

En toen had ik alle herinneringen in een albumpje met prachtig gedrukte foto’s! Alle mooie, pijnlijke en bijzondere herinneringen bij elkaar. Weet je wat ik nog het aller leukst vind aan deze foto’s? Toen ik ze binnen kreeg, was het eerste dat ik dacht: dit is toch een perfect cadeautje om aan iemand anders te geven! Of je het nou in het mooie opbergdoosje houdt of er dit albumpje van maakt. Bijvoorbeeld om al de foto’s die jullie samen maakte aan je vriendje of vriendinnetje te geven of als verjaardagscadeautje voor een vriend/vriendin/familielid.

Leave a Reply