De voordelen van persoonlijke coaching

Coaching is in deze huidige maatschappij allang niet meer iets wat in een verdoemhoekje geschoven moet worden, het is zelfs iets wat gezien wordt als zelfkennis en iets wat je karakter naar voren laat komen. Je bent het immers ergens niet mee eens en wilt er wat aan doen, het wordt tegenwoordig zelfs vergoed door je zorgverzekering. Door coaching kom je al vrij snel tot de kernvragen als ‘wie ben ik’, ‘wat kan ik’ en ‘wat wil ik’. Idealiter kom je uiteindelijk zelf met deze antwoorden zodat je coach enkel de persoon is die je een spiegel voorgehouden heeft. Dus heb jij de wens je te ontwikkelen op een niveau dat je altijd als ondenkbaar ingeschat hebt, of heb je net dat ene zetje extra nodig om je nog beter te voelen en nog beter te presteren in dat geval zou je kunnen gaan denken aan coaching.

Coaching is geen wondermiddel

Het is in geen gevallen zo dat coaching per direct de oplossing voor al je problemen is, je zal zelf verantwoordelijkheid moeten nemen en hierdoor je zelfbewustzijn vergroten. Coaching is het ondersteunende middel om jou je doelen te laten bereiken in je leven. Veel mensen denken dat coaching en therapie hetzelfde zijn, ze worden wel vaak in combinatie gebruikt maar therapie gaat uit van andere oorzaken en gevolgen dan coaching doet. Bij therapie kan je bijvoorbeeld behandeling krijgen voor je depressie of burn-out waarbij coaching je helpt bij de veranderingsprocessen in je leven. Dat die processen de oorzaak kunnen zijn van je depressie of de burn-out is de reden dat therapie en coaching aan elkaar verwant zijn maar dat neemt niet weg dat het niet hetzelfde is.

Voordelen van coaching

Omdat lichaam en geest elkaar beïnvloeden hebben veel mentale klachten zoals slaapproblemen, depressie en onrust toch vaak een fysieke achtergrond. Door niet alleen een oplossing aan te bieden in de vorm van consulten maar ook dieper te kijken en bijvoorbeeld voedingsadviezen te geven heb je een bredere aanpak waardoor herstel sneller mogelijk zou moeten zijn. Coaching zorgt ervoor dat je lichaam en geest weer op een lijn komen te staan iets wat van belang is wil je je goed voelen en dat uitstralen. Door dieper te kijken dan het oppervlak zal het een effectieve aanpak betekenen van je klachten of het nu om loopbaanbegeleiding, life coaching, persoonlijke ontwikkeling of competentie ontwikkeling gaat. Coaching is maatwerk geen mens is hetzelfde, dus de therapie is ook verschillend bij elk type coaching.

Leave a Reply