11 Vreselijke Feiten over Robert Mugabe

Robert Mugabe was tot november 2017 de president van Zimbabwe. Zijn aftreden leidde tot veel blijdschap onder de bevolking, die veel te lijden heeft gehad onder de dictator.

Het aftreden van Robert Mugabe kwam vrij onverwacht. De verwachting was echter wel dat hij zijn aftreden bekend zou maken in een tv-toespraak eerder in november. Die bleef uit.

Uiteindelijk greep het leger de macht.

Over Mugabe gaan veel verhalen rond. Hieronder volgen 11 van de meest vreselijke feiten over deze ex-dictator van Zimbabwe.

 

#1 Oudste staatshoofd

Toen hij aftrad was Robert Mugabe 93 jaar oud en daarmee was hij het oudste staatshoofd ter wereld. Hij wordt gevolgd door de Tunesische president Beji Caid Essebsi met 88 jaar. Mugabe was 35 jaar aan de macht.

 

#2 Duur verjaardagsfeest

Mugabe gaf een van de duurste verjaardagsfeesten ooit, ter waarde van zo’n € 750.000. En dan te bedenken dat Zimbabwe in armoede leeft. Eén op de drie kinderen overlijdt aan de hongersdood. Human Rights Watch noemde dit verjaardagsfeest dan ook “ongepast”.

 

#3 Hitler

Robert Mugabe vindt het leuk om met Adolf Hitler vergeleken te worden. Toen iemand deze vergelijking maakte – vanwege racistische opmerkingen jegens blanken – antwoordde Mugabe: “Ik ben de Hitler van deze tijd. Maar deze Hitler heeft slechts één doel: rechtvaardigheid voor zijn eigen volk, soevereiniteit voor zijn volk, erkenning van de onafhankelijkheid van zijn volk. Als dat mij Hitler maakt, maak mij dan maar een tienvoud van Hitler.”

 

#4 Ontridderde ridder

In 2008 werd Mugabe ontridderd. Hij was 14 jaar geridderd.

Robert Mugabe

 

#5 Katholiek

Robert Mugabe groeide op in een jezuïetenschool en is dan ook een toegewijde katholiek. Ondanks zijn vliegverbod woonde hij wel de begrafenis van de laatste paus bij.

 

#6 Nobelprijs… voor de Vrede

Het meest opvallende feitje in dit rijtje is misschien nog wel dat de dictator genomineerd werd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Die nominatie was er in 1981, toen hij de macht had gegrepen. Echter volgden een reeks bloedbaden en duizenden doden, waardoor hij buiten de nominatie viel.

 

#7 Staatsloterij

Naast president was Mugabe ook de winnaar van de staatsloterij van Zimbabwe in 2000. Naar verluid heeft hij de prijs door middel van intimidatie losgepeuterd. Hij won 100.000 Zimbabwaanse dollars (destijds ongeveer € 2.000).

 

#8 Voormalig leraar

Robert Mugabe was voor hij president en politiek actief werd, leraar. Zijn regime werd echter berucht door het vele geweld dat hij gebruikte. Ondanks een leraar als staatshoofd heeft Zimbabwe met 90% een zeer hoog percentage analfabeten.

 

#9 Dood en vervangen

Zoals bij veel wereldleiders doen zich ook rondom Robert Mugabe enkele hardnekkige mythen voor, die hem een zweempje mystiek meegeven. Zo zou Robert Mugabe al lang geleden gestoven zijn en is hij vervangen door een dubbelganger. Dit is natuurlijk nooit bewezen.

 

#10 Haat jegens blanken

Mugabe heeft een uitgesproken haat tegen blanken. Hij liet zich als president dan ook met regelmaat provocerend uit over witte mensen, zoals “De blanke man is hier de tweede burger” en “De enige blanke man die je kunt vertrouwen, is een dode blanke man.”

 

#11 10 jaar gevangenis

Voordat Robert Mugabe aan de macht kwam en voor 35 jaar president zou worden van Zimbabwe, zat hij 10 jaar in de gevangenis.